Dočítali ste sa rôzne dezinformácie súvisiace s pouívaním náhradných sladidiel a neviete čo si poča? Máme pre vás rieenie - volá sa Stévia!
źudia s cukrovkou a obézni žudia majú jedno spoločné musia výrazne obmedzi spotrebu potravín s obsahom cukrov. Chemický priemysel pre nich u desaročia vyrába umelé sladidlá, ktoré neobsahujú kalórie a umoňujú chorým trochu si osladi ivot. Vetky umelé sladidlá sú vak chemikálie a ako také nie vdy sú vhodné pre zdravú výivu žudí. iaž, chémia v súčasnej dobe pôsobí na žudí vade.
Diabetik a obézny človek si môe vybra zo irokého sortimentu sladidiel. Buď sa rozhodne pre výrobok chemického priemyslu sacharín, aspartám, cyklamát, acesulfám a i. alebo sa obráti k prírode. Aj tu má dve monosti. Buď pouije na sladenie látku, k príjmu ktorej organizmus nepotrebuje inzulín, napr. fruktózu ovocný cukor alebo siahne po rastline, o ktorej spieva Václav Neckář lékořice (sladké drievko, pelendrek).
Sladký objav
Začiatkom XX. Storočia sa vo vedeckom svete objavila rastlina Stevia rebaudiana, Bertoni. Listy tejto rastliny obsahujú zlúčeniny, ktoré sú výrazne sladké, nemajú kalórie a ako vedci dokázali, majú iroké spektrum kladných účinkov na zdravie človeka. U v polovici XX. Storočia vedci vedeli, e sladké zlúčeniny v listoch nie sú pre zdravie človeka kodlivé a môu by vhodnou náhradou umelých sladidiel.
Stévia je viacročná rastlina a podobá sa naej lucerne. Jej vlasou je Juná Amerika, pohorie Amambai, ktoré sa nachádza na hranici medzi Paraguajom a Bolíviou. Indiáni z kmeňa guarani listy Stévie pouívali ete pred príchodom kolonizátorov v XVI. Storočí na sladenie čaju. V prírode sa doteraz nalo 154 druhov rodu Stévie, ale iba jeden z týchto druhov produkuje ekonomicky výhodné mnostvo sladkých zlúčenín so spoločným názvom steviozidy. Tieto zlúčeniny majú vak v porovnaní s cukrom rôznu sladivos. Priemerná sladivos v porovnaní s cukrom je 1:300. Sladivos sa vak mení v závislosti naa tom, ako sa menia kvantitatívne pomery jednotlivých steviozidov v listoch.
Listy stévie okrem steviozidov obsahujú aj organické zlúčeniny, dôleité pre ivot človeka: betakarotén, stigmasterol, tanín, prchavé rastlinné oleje, bielkoviny, rutín, riboflavín, tiamín, vitamíny A a C, niacín, vlákninu a viac ako 60 ďallích zlúčenín.
Po Indiánoch Japonci
Prví na svete (okrem juhoamerických indiánov) pochopili vežký význam steviozidov Japonci, ktorí u v roku 1973 v záujme ochrany zdravia obyvatežov obmedzili pouívanie umelých sladidiel chemikálií a doporučili pouívanie steviozidov. Svetové kartely ako sú Coca Cola a Pepsi Cola boli nútení prejs v Japonsku z umelých sladidiel na steviozidy. Skoro 1/3 vetkého žudstva na svete u pouíva stéviu a steviozidy. V Japonsku vyrábajú detskú zubnú pastu, v USA sa vyrábajú pleové krémy, ktoré likvidujú vrásky a jamky po akné, na Ukrajine sa po havárii v Černobyle podával pracovníkom záchrancom čaj sladený listami stévie, pretoe steviozidy napomáhajú vyplavovaniu rádionuklidov.
Na Slovensku Stéviu žudia poznajú. Predáva sa u niekožko rokov na Agrokomplexe v Nitre. Rastlinou sa zaoberajú aj žachtitežské stanice.
V súčasnej dobe sa vo vedeckej literatúre nachádza značné mnostvo údajov o kladnom pôsobení steviozidov na žudský organizmus:
- regulujú mnostvo cukru v krvi,
- zvyujú aktivitu pankreasu,
- zlepujú rovnováhu glukózy,
- zvyujú prílev energie,
- stabilizujú krvný tlak,
- urýchžujú zlepenie stavu po námahe,
- zvyujú schopnos tela spažova tuk,
- zvyujú kapacitu pamäti,
- spomažujú degeneráciu tkanív,
- vyrovnávajú večerné kolísanie hladiny energie,
- zniujú chu na sladké,
- zniuje fyzickú a duevnú únavu,
- naruujú mechanizmus vzniku hladu,
- zmenujú jazvy (napr. po akné),
- majú antiseptické vlastnosti, preto sa osvedčili pri liečení poranenej koe,
- majú antimikrobiologické vlastnosti, ktoré spomažujú rast streptokoka a iných bakrérií,
- aplikujú sa pri akné, ekzémoch,
- utiujú boles.
Pouitie steviozidov:
Potravinársky priemysel:
- náhrada umelých sladidiel a cukru, prakticky vo vetkých druhoch potravín,
- výroba alkoholických a nealkoholických nápojov,
- mliekarenský priemysel (jogurty, suené mlieko, zahustené mlieko),
- konzervárenstvo (výhodou je ich antiseptický vplyv),
- čokoládový a pekárenský priemysel, zmrzlina.
Farmaceutický priemysel:
- náhrada umelých sladidiel a cukru v liekoch s nepríjemnou trpkou chuou,
- tabletky pre diabetikov,
- cukríky so steviozidom ako prevencia proti zubnému kazu.
Kozmetický priemysel:
- prípravky na ochranu koe,
- zubné pasty pre deti boj proti zubnému kazu. |
|