ivotospráva
Celý rad dnených výskumov dokázal, e príčinou chorôb je väčinou zmena látkovej premeny v organizme. Príčinou naruenej a chorobnej látkovej premeny je nesprávna výiva, fyzické a psychické stresy a sedavý spôsob ivota.
Základom náho zdravia je príjímaná potrava.
Základnou a najdôleitejou zásadou optimálnej výivy je konzumácia prirodzených potravín. Pod týmto pojmom sa rozumejú potraviny, ktoré sa pestujú v naom prirodzenom prostredí, bez chemikálií a konzumujú sa v tzv. v naturnej forme.
Druhým pravidlom je, aby nae potraviny boli plnohodnotné, kompletné, bez úpravy ( zjemnenia). Celozrnná múka, hnedá rya a zemiaky sú plnohodnotné oproti bielej múke, bielej ryi a zemiakových vločiek, ktoré nie sú plnohodnotnými potravinami, sú upravované, koncentrované výrobky. Stratili svoje hodnotné výivné látky, sú zbavené pôvodnej výivnej hodnoty, sú bez ivota, sú chudobné na minerály ako aj z nich pripravený chlieb, pečivo a cestoviny.
Prechod z bielej múky na celozrnnú na prvý pohžad sa môe zda trochu obianym, ale krok za krokom je to uskutočnitežné.
Plnohodnotnými potravinami sú tie jednoduché potraviny, ktoré ete stále obsahujú tie výivné látky čo, do nich vloila príroda vetky vitamíny, minerály a enzými.
Tretím pravidlom je, e nae potraviny sú ivé a majú by, čím čerstvejie.
Varením sa enzýmy úplne zničia, minerálne látky sa vo varnej vode vyluhujú a veža vitamínov sa rozkladá. Podža moností konzumujme veža surových potravín, alebo namiesto varenia radej dusme. Ak varíme pouívajme aj vodu v ktorej sa varilo, preto konzumujme radej polievky, nevylievajme hodnotné látky, ktoré sa vo vode vyluhovali.
Je vežmi dôleité, aby stravovanie bolo vyváené. Strava má obsahova surové ovocie, zeleninu, orechy, semienka, celozrnné obilie a málo mliečných výrobkov.
Stravujme sa vdy s mierou, krátko pred nasýtením treba presta. Nadbytočná potrava pôsobí na organizmus jedovato, naruí trávenie, zapríčiňuje nedostatočnú funkciu čriev, tvorbu plynov, nedokonalú asimiláciu a podobné naruenia látkovej výmeny.
Dôkladne poutie potravy má takisto vežký význam. Trávenie uhžohydrátov sa toti začína u v ústnej dutine.
Ak naa potrava je chudobná na minerály, organizmus na to reaguje dvojakým spôsobom. Buď spracuje normálne mnostvo potravín a dôjde k nedostatku minerálov čo neskôr zapríčiňuje zmeny látkovej premeny alebo sa snaí o príjem väčieho mnostvo potravy, z čoho môe kry svoju minerálnu potrebu. Týmto spôsobom organizmus zápasí s väčím mnostvom zbytočnej potravy, čo vedie k obezite.
Ak normalizujeme svoj jedálny reim, automaticky dôjde k chudnutiu.
S dôsledným uplatnením pravidiel reformnej kuchyne sa zniuje krvný tlak, odstraňujú sa vežké reumatické bolesti, prečisujú sa krčné ily a dôjde k úspenému hojeniu chronických rán.
Nezabudnime ani na večnú pravdu, e v zdravom tele zdravý duch. |
|